Diagnostiek
Digitaal röntgenfoto’s maken is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Al jaren bezitten wij een digitale röntgeninstallatie. Sinds het verlaten van de analoge techniek is er erg veel veranderd. Geen gedoe meer met een ontwikkelmachine met verbruik van veel chemicaliën en geen plastic foto’s van wisselende kwaliteit.
De digitale röntgen is milieuvriendelijk. De opnamen gaan sneller, zijn vrijwel altijd van goede kwalitiet en met de computer zijn de beelden daarna ook nog na te bewerken en details uit te vergroten. Berekeningen en metingen zijn eenvoudig te maken. Bovendien is het mogelijk om digitaal de foto’s voor een tweede mening door te sturen.
Om bruikbare foto’s te maken moeten de dieren goed meewerken en geheel stilliggen op het juiste moment als de foto genomen wordt. Derhalve is het nogal eens nodig om de dieren in slaap te brengen.
Digitale dentale röntgen
Om onze tandheelkundige zorg te optimaliseren hebben wij recent ons apparatuur-bestand in de praktijk nog meer uitgebreid door de aanschaf van Dentale Röntgen apparatuur. Daar zijn wij heel blij mee omdat röntgenfoto’s van het gebit van uw huisdier bij een flink aantal gebitsaandoeningen op veel vragen antwoord kunnen geven waardoor de juiste behandeling kan worden ingezet. Maar ook voorafgaand aan een gebitsbehandeling, met eventueel verwijderen van tanden/kiezen, kan het een hoop duidelijk maken.
Onder narcose wordt via de bek de röntgenfoto uitgevoerd, waarna we meteen een mooi digitaal beeld hebben van het complete gebit. Met deze digitale foto kunnen we zien wat er met het blote oog niet te zien is, zodat de oorzaak van de klacht goed zichtbaar wordt en het juiste behandelplan kan worden opgesteld.
Als voorbeeld kunt u denken de aanwezigheid van wortelresten in de kaak na afbreken van tand of kies. Deze wortelresten kunnen mogelijk de oorzaak zijn van pijn en ontsteking. Via een dentale röntgenfoto kan dit goed zichtbaar worden gemaakt en kunnen deze dan alsnog geheel verwijderd worden. Ook kunnen we door middel van controle foto’s met zekerheid vast stellen of alle wortelresten na een extractie volledig zijn verwijderd.
Urine onderzoek wordt vaak gebruikt om te ontdekken of er problemen zijn met of in de urinewegen. We denken dan vooral aan blaasontsteking, aanwezigheid van kristallen of te veel eiwit in de urine. De zuurgraad van de urine is ook een parameter. Met onze geavanceerde apparatuur (Sedivue urine sediment analyser met ingebouwde digitale microscoop en urine analyser) kunnen wij uitgebreid de urine analyseren op kristallen, cilinders, cellen, bacteriën en onder andere pH en glucose. Met de refractometer bepalen wij het soortelijk gewicht, dat geeft een indruk van het concentrerend vermogen van de nieren.
Deze samenstelling geeft ons ook veel informatie over de werking van de diverse organen en krijgen we een indruk over de werking van het hele lichaam. Afwijkingen in de urine worden onder andere gevonden bij nierziekten, leverziekten, suikerziekte, ziekten van de bijnier, bloedafbraak, enz.
Kortom: bij zieke dieren urine meebrengen is verstandig, zeker als er een verwachting is dat er sprake kan zijn van een urinewegprobleem.
De urine moet zo snel mogelijk na verzamelen worden onderzocht (liefst binnen 3 uur). Probeer dus zo vers mogelijke urine mee te brengen. Desnoods verzamelt u meerdere keren urine en brengt u het meest verse monster mee. “Midstream”-urine is weer beter dan de eerste en de laatste stralen urine. Als het lukt 20-30 ml (2 eetlepels), maar een vingerhoedje urine is weer beter dan niets. Het kan behoorlijk lastig zijn! De urine in koelkast bewaren.
Ontlastingonderzoek geeft ons vooral informatie over het maagdarmkanaal. De maag en darmen zorgen voor de vertering en opname van het voedsel. Indien daar wat aan hapert merken we dat meteen in de ontlasting. De ontlasting onderwerpen we dan aan een verteringsonderzoek, een bacteriologisch onderzoek of een parasitair onderzoek. De keuze van het onderzoek wordt gemaakt aan de hand van de anamnese en lichamelijk onderzoek van het huisdier.
Vogel en reptielenontlasting onderzoeken wij regelmatig op aanwezigheid van parasieten zoals wormen en coccidiën met behulp van ophoping, de flotatiemethode.
Een deel van de testen laten wij verrichten door het laboratorium van Idexx. Veel testen doen wij zelf in ons in huis laboratorium. Bijvoorbeeld testen om giardia vast te stellen.
Beeld hieronder = giardia (tevens een zoönose d.w.z. dat de infectie ook naar eigenaar en familieleden kan overgaan)
Wij zijn in het bezit van moderne bloedanalyse apparatuur. Met deze sneldiagnostiek kunnen wij, indien nodig, tijdens het consult reeds over de bloeduitslagen beschikken. Wij hebben dan vrij snel een indruk over de werking van lever, nieren, alvleesklier, schildklier en andere belangrijke orgaansystemen. Tevens kunnen wij het bloedbeeld (waaronder bijvoorbeeld het aantal bloed- en ontstekingscellen bepalen), de electrolieten (bijvoorbeeld Na, K en Cl), NH3 en progesteron (belangrijk voor de begeleiding bij het fokken) Vervolgens verliezen we dan geen tijd en kunnen wij de nodige behandeling direct doelgericht starten.
Ook kunt u bij ons indien nodig of gewenst DNA-testen laten doen zoals bijvoorbeeld onderzoek op het MDR1-gen.
Met echo krijgen wij een dynamisch beeld van de inwendige orgaansystemen van de huisdieren. Tijdens het onderzoek geluidsgolven uitgezonden en weer opgevangen. De machine maakt er digitale bewegende beelden van. De aard van de weefsels (en eventuele ziekteprocessen of tumoren) geven specifieke informatie door die dan door ons bekeken wordt. Alle organen in de buik kunnen zo beoordeeld worden. Ons echo-apparaat heeft meerdere echosondes, ieder met zijn eigen kenmerk. Wij kiezen de sonde die het beste past bij het onderzoek. Moeten we oppervlakkig of diep scannen, dikke hond of dunne kat.
Echo van het hart
Het hart is een orgaan met veel dynamiek, het bloed stroomt met hoge snelheid door de diverse compartimenten. De echo kan dat goed in beeld brengen. Onze machine is uitgerust met kleuren-Doppler en is daarom zeer geschikt voor echo-cardiografie.
In Nederland zijn er enkele specialistische klinieken die zich bezig houden met beeldvorming. Indien wij onvoldoende resultaat hebben bij ons echo- of röntgenonderzoek kunnen wij u naar hen doorverwijzen. Bovendien kan er overwogen worden om aanvullend een CT-scan of MRI aldaar te laten maken.
Met een ECG-apparaat maken wij hartfilmpjes en krijgen wij informatie over de werking van het hart. Uw huisdier wordt in rechter zijligging gebracht. Met klemmetjes en draden wordt het dier aangesloten aan het apparaat om het hartritme en prikkelgeleiding over het hart te kunnen meten. Soms ontdekken we dat de afwijkingen op het hartfilmpje voortkomen uit ziektes in andere organen zoals de schildklier en de bijnier.
Oogdrukmetingen en oogspiegelen
Met de Reichert Tonopen meten wij de oogboldruk nadat wij eerst het oogoppervlak wat verdoofd hebben. Een te hoge oogdruk is gevaarlijk en chronisch glaucoom leidt tot blindheid. In de ergste gevallen gaat het oog verloren en moet het verwijderd worden.
Tijdens het oogspiegelen kijken wij in de diepere delen van het oog en controleren wij voorste oogkamer, lens, achterste oogkamer en netvlies etc.
Frequent doen wij bloeddruk bepaling bij honden en katten. Voornamelijk bij katten zien we regelmatig een te hoge bloeddruk en ze kunnen dan plotseling blind worden. De achterliggende problemen bevinden zich vaak in de nieren en schildklier. Voor een goede bloeddruk is het belangrijk zo min mogelijk stress bij het dier te hebben. Stress kan ervoor zorgen dat de bloeddruk kan toenemen. Uit ervaring weten wij dat dan een korte opname (voornamelijk bij katten) in de kliniek kan zorgen voor een meer betrouwbare bloeddrukmeting.
Met de microscoop zijn wij in staat kleine micro-organismen en kleine voorwerpen te bekijken. Het te onderzoeken materiaal wordt natief bekeken of wordt eerst bewerkt en gekleurd. Op deze wijze kunnen wij bacteriën, schimmels en gisten duidelijk in beeld krijgen. Het onderzoeken van huidafkrabsels is nodig om te zien of er sprake is van parasieten ( schurftmijt, jeugdschurft vachtmijt enz.) of schimmels.
Ook het onderzoeken van oorsmeer kan extra informatie geven over de oorzaak van de oorontsteking: een bacterie of een oormijt.
Wilt u een keer een nestje van uw hond of kat of bent u hobby- of beroepsmatige fokker? In alle gevallen bent u bij ons aan het juiste adres! Wij kunnen u optimaal begeleiden vanaf het moment van dekken tot aan de geboorte van de pups.
Wij staan onder andere voor u klaar bij:
- FIV/FeLV testen bij de kat (controle vooraf van de ouderdieren)
- HCM en PKD screening (controle vooraf bij de ouderdieren)
- Controle op patellaluxactie
- Progesteron bepaling teef
- Echo om de dracht vast te stellen
- Röntgenfoto’s om het aantal pups/kittens te bepalen
- Keizersnede
- Zorg voor de pups/kittens en nestvaccinaties/chippen
Ook bij problemen met betrekking tot de voortplanting, bijvoorbeeld als het niet lukt een dier drachtig te krijgen, als de bevalling niet vordert of als er problemen zijn onder de nakomelingen, staan wij 24/7 voor uw dier(en) klaar.
FIV/FeLV testen bij de kat
Voor het fokken met katten is het aangeraden en bij raskatten is het verplicht uw kat te laten testen op overdraagbare virussen zoals FIV (kattenaids) en FeLV (Feline Leukemie Virus). Voor deze onderzoeken hebben wij een bloedmonster nodig van uw kat.
HCM en PKD screening
Voor het fokken met katten is het raadzaam uw kat te laten screenen op HCM en PKD. Hiervoor komt er speciaal bij ons een echospecialist in huis die deze screening uitvoert en daar krijgt u ook een officieel document van.
Progesteron bepaling
Een belangrijk onderdeel voor het fokken is het bepalen van het ideale dektijdstip. Dit kan nauwkeurig door het hormoon progesteron in het bloed te meten.
Het progesteron onderzoek wordt bij ons in de kliniek uitgevoerd. De progesteron uitslag is daarom altijd snel, zeer nauwkeurig (ng/ml) en zeer betrouwbaar.
Met behulp van progesteron metingen in het bloed is het juiste dektijdstip van de teef vrij nauwkeurig te bepalen. Hierdoor neemt de kans op een vruchtbare dekking toe. Wij adviseren om op de 7e dag van de loopsheid te starten met het eerste bloedonderzoek. Dit is vaak bij het eerste verlies van bloederig vocht uit de vulva. Gemiddeld zal de eisprong rondom de 12e dag van de loopsheid zijn. Uit onderzoek blijkt dat de eisprong kan plaats vinden tussen dag 7 tot en met dag 22 van de loopsheid. Naar gelang de uitslag dit bloedonderzoek is geven wij daarbij natuurlijk een passend dekadvies. Het kan zijn dat u het advies krijgt om dezelfde of de volgende dag uw teef te laten dekken. Maar het kan ook zijn dat u terug moet komen om opnieuw bloed te laten prikken.
Algemene richtlijnen die wij hanteren voor het bepalen van het ideale dektijdstip vindt u hieronder.
Progesteron Tabel
Minder dan 1,0 ng/ml | Over drie dagen bloedprikken |
1-4 ng/ml | Over twee dagen bloedprikken |
4-7 ng/ml | Volgende dag bloedprikken |
7-10 ng/ml | Over 24 uur laten dekken |
Meer dan 10 ng/ml | Direct laten dekken |
Op de dag van de eisprong is de progesteronspiegel tussen de 4,0 tot 8,0 ng/ml. De eicellen van de teef zijn op het moment van eisprong echter nog in een onrijp stadium! Bevruchting is nog niet mogelijk. Bevruchting is pas mogelijk vanaf 60 uur na de eisprong, wanneer de eicellen rijp zijn. Het optimale dektijdstip voor de teef is daarom ongeveer twee dagen na de eisprong.
Drachtecho
Vanaf 30-32 dagen na de dekking is het mogelijk om een drachtecho uit te laten voeren. Door middel van de echo kan gekeken worden of uw teef/poes drachtig is. Er wordt gekeken of de hartjes kloppen en vaak kan er een grove schatting gemaakt worden over het aantal pups.
Röntgenonderzoek
Na 45 dagen zijn de botten van de pups/kittens zover ontwikkeld dat ze zichtbaar zijn op een röntgenfoto. Vanaf dag 55 zijn de pups nog beter zichtbaar en kan het exacte aantal pups geteld worden. Het is heel fijn om het aantal pups te weten voor de bevalling. Zo weet u waar u aan toe bent tijdens de bevalling en of er een groot of klein nest wordt verwacht. Een klein nest laat vaak langer op zich wachten dan een groot nest. Voornamelijk pups van een klein nest kunnen vaak langer doorgroeien en soms zelfs te groot worden voor een probleemloze bevalling. Dan is de kans groter dat er een keizersnede nodig zal zijn.
Problemen rond de bevalling
Wij raden u aan om u goed in te lezen met betrekking tot de bevalling van uw dier. Zijn er tijdens de bevalling problemen dan staan onze dierenartsen en paraveterinairen paraat om u deskundige hulp te bieden. Indien noodzakelijk voeren wij keizersnede uit. Wij hebben alle apparatuur en ruime ervaring in huis om deze operatie uit te voeren. Wij zijn altijd bereikbaar 24/7 voor onze eigen patiënten en fokkers.
Nestvaccinatie
Als de pups zes weken oud zijn moeten ze volgens de wet worden gechipt en geregistreerd. Daarnaast wordt bij pups op zes weken de eerste vaccinatie gegeven tegen Parvo en Distemper (hondenziekte) en kittens krijgen op 9 weken de eerste vaccinatie tegen kattenziekte en niesziekte. De pups of kittens worden dan ook volledig onderzocht op eventuele gezondheidsproblemen. Het chippen en vaccineren van een nesten is bij ons op de praktijk mogelijk of bij u thuis. Mochten er eerder problemen zijn in het nest geven wij graag advies. Natuurlijk kunt u met een zieke pup of kitten altijd bij ons terecht.
Met een titerbepaling wordt door middel van een bloedonderzoek bepaald of uw huisdier nog voldoende beschermd is tegen bepaalde ziektes.
Bij honden kan bijvoorbeeld met een titerbepaling het aantal afweerstoffen tegen parvovirose, hondenziekte (distemper) en de besmettelijke leverziekte (HCC) gemeten worden. (Het is niet mogelijk om te titeren voor Leptospirose)
De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is een maat voor de afweer van uw huisdier. Als de titer voldoende hoog is, is vaccinatie tegen die ziektes dat jaar niet nodig. Is het aantal antilichamen in het bloed laag, dan krijgt u het advies om uw dier wel te laten vaccineren.
Titeren zou om bepaalde redenen prettig kunnen zijn bijvoorbeeld als uw huisdier:
- Overgevoeligheid heeft op vaccinaties
- een hoge leeftijd heeft
- huid- en vachtproblemen heeft
- allergiëen heeft
- een auto-immuunziekte heeft
- epilepsie heeft
Wilt u graag een afspraak maken voor een titerbepaling of wilt u meer informatie dan helpen wij u graag met het juiste advies voor uw huisdier.