Cavia
Castratie en Sterilisatie
De castratie van een mannelijke cavia is mogelijk vanaf enkele maanden. Sterilisatie van een vrouwelijk cavia wordt afgeraden, omdat cavia’s niet goed tegen een open buikoperatie kunnen. Dit komt nog eens naast het narcoserisisco dat bij onze kleine huisdieren nog weer hoger ligt dan bij de hond en kat.
Voeding
Het is belangrijk om uw cavia goed voer te geven. Onbeperkt hooi en water is het belangrijkst. Wij adviseren verder om een specifiek caviavoer (met extra vitamine C) te geven. Hiervan mag u maximaal 10-15 gram per dag geven. Van teveel biks zullen cavia’s te dik worden en kunnen er blaasstenen of nierstenen ontstaan omdat caviavoer ook veel calcium bevat. Een cavia moet gematigd groenvoer krijgen. Denk er aan dat cavia’s die niet gewend zijn aan groente hier diarree of gas van kunnen krijgen, laat de cavia er aan wennen en geef niet gelijk grote hoeveelheden. Harde groentes zijn het beste om te geven dan moet de cavia knagen en goed kauwen op de groente, bijvoorbeeld winterpeen, je kan echter ook paprika, witlof, wortel en appel geven aan je cavia. Liever geen fruit, of in zeer kleine hoeveelheden.
Cavia’s kunnen (net als mensen en apen) zelf geen vitamine C maken. Honden en katten kunnen dit wel. Daarom is het belangrijk om 1 extra tablet vitamine C (50 – 60 mg) per dag te geven.
Gebit
Bij cavia’s groeien de tanden en kiezen hun hele leven door. Door verkeerde voeding en bij een afwijkende stand van het gebit, kunnen er haken aan de kiezen ontstaan. De onderkiezen groeien dan richting tong; de bovenkiezen groeien richting wang. Deze kunnen erin prikken en wonden veroorzaken, maar we zien zelfs wel eens dat er een ‘brug’ over de tong gevormd wordt. De tong wordt dan als het ware opgesloten. U begrijpt dat de cavia dan niet meer kan eten. Wanneer u merkt dat uw cavia minder of helemaal niet meer eet, minder keutelt, kleinere keutels produceert of afvalt, belt u dan direct de praktijk.
Overig
Gasbuik:
Een gasbuik is een ophoping van lucht in de darmen. We zien dit meestal bij dieren die een vezelarm dieet krijgen. Ook cavia’s die vooral krachtvoer en suikerrijke caviasnoepjes krijgen, zijn een risicogroep.
Een derde reden voor een gasbuik is te veel vers groenvoer waar de cavia niet aan gewend is. Vooral moet worden opgepast met sla, koolsoorten en klaver. De problemen verergeren bij een lage waterinname.
Wanneer u een gasbuik vermoedt, belt u direct de praktijk. Dit kan een spoedgeval zijn.