Konijn
Voeding
Goede voeding is ontzettend belangrijk voor konijnen. Geef onbeperkt goed hooi en water. Konijnen drinken veelal 50-100 ml per kilogram lichaamsgewicht. Beperkt een beetje biks erbij mag: maximaal 15-20 gram per kg lichaamsgewicht per dag. De saaie eenvormige biks hebben de voorkeur. Niet het fancy-food met allerlei granen en kleurtjes. Dan kiezen konijnen voornamelijk de lekkere zaadjes eruit. Een beetje groenvoer (maximaal 50-100 gram per kilogram konijn per dag) is prima, mits er keutels blijven komen. Zie lijst hieronder.
Geef liever geen snoepjes of knabbelstaafjes; ze maken het konijn dik. Lik- en knaagstenen kunnen blaasstenen en urinewegontstekingen veroorzaken.
Let op: te veel konijnen zijn te dik en hebben plakpoep door diarree of te zachte ontlasting. Dit komt bijna altijd door een te goede maar verkeerde voeding en verzorging.
Een konijn moet harde droge keutels poepen. Zo niet: alarm! Maden kunnen hun kans grijpen!
In de vroege ochtend eten konijnen hun eigen nachtkeutels ofwel caecotrofen op. Ze pakken ze rechtstreeks uit de anus. Te dikke konijnen kunnen niet bij de anus komen. Als bovendien de ontlasting niet in orde is lukt het helemaal niet. Deze nachtkeutels bevatten juist de bacteriën die nodig zijn voor de vertering bij deze planteneters. Wanneer er geen nachtkeutels worden gegeten geeft weer extra kans op diarree.
Vaccinatie
Vanaf 5 weken leeftijd kan uw konijn gevaccineerd worden tegen Myxomatose en VHD/RHD1 en 2 (Viraal Hemorrhagisch Syndroom/Rabbit Haemorrhagic Disease). Dit zijn dodelijke virussen, die worden overgedragen door stekende insecten. De vaccinatie dient jaarlijks, het liefst in het voorjaar, herhaald te worden.
Deze vaccinatie hebben wij (in principe) altijd op voorraad.
Castratie en Sterilisatie
De geslachtsbepaling bij jonge konijntjes is vaak moeilijk. Het wordt pas duidelijk als ze geslachtsrijp worden. Dit kan al gebeuren op een leeftijd van 4-5 maanden.
Castratie rammelaar: Vanaf een leeftijd van 4–5 maanden kunnen rammen gecastreerd worden. De geslachtsbepaling, vooral bij de jonge dieren, kan soms moeilijk zijn omdat de rammen hun testikels tot in de buik kunnen optrekken. Bij twijfel laat het ons het geslacht controleren.
Sterilisatie voedster: Een groot deel van de volwassen vrouwtjes konijnen ontwikkelt vroeg of laat baarmoederkanker. Om dit te voorkomen wordt een sterilisatie, waarbij uitsluitend de beide eierstokken (OVE) worden verwijderd, aangeraden. Deze ingreep kan vanaf 6 maanden leeftijd plaats vinden.
Narcose bij konijnen
Voor diverse operaties en ingrepen is het nodig dat de dieren moeten slapen. De narcoses worden met de nieuwste narcosemiddelen en goede bewaking steeds veiliger. Afhankelijk van de uit te voeren ingreep wordt een keuze gemaakt voor toediening van de narcose. Onze voorkeur gaat uit naar de intraveneuze techniek waarbij de narcosevloeistof direct in een bloedvat wordt gespoten. Bij deze methode is er 60% minder narcosevloeistof nodig! De narcose duurt dan ook korter en de recovery gaat super snel. Indien wij een langdurige narcose wensen gaan we vervolgens over op inhalatie-narcose met zuurstof en isofluraan.
Narcose van konijnen en knaagdieren is nooit geheel zonder risico. De recovery moet zo goed mogelijk verlopen waarbij pijnbestrijding en tegengaan van afkoeling erg belangrijk zijn.
Huisvesting
Konijnen zijn sociale dieren en worden bij voorkeur met z’n tweeën gehouden. Het is verstandig ze samen te laten opgroeien of goed aan elkaar te laten wennen. Goede konijnenopvangcentra kunnen dit ook voor u doen.
Om gezond en slank te blijven, heeft een konijn beweging nodig. Een ruim hok, dat bescherming biedt tegen weersinvloeden en bijvoorbeeld buurtkatten, is essentieel. Als bodembedekking kan voor stro of zaagsel gekozen worden.
Geschikte groenten:
- broccoli (niet bij blaasstenen, bevat veel calcium)
- basilicum
- boerenkool (niet bij blaasstenen, bevat veel calcium)
- waterkers
- paksoi
- wortel + loof
- andijvie
- witlof
- peterselie (niet te veel)
- paardenbloemen
- selderij (niet te veel)
- mosterdblaadjes
- weegbree
- romeinse sla
- wilde archillea
- spinazie (beperkt)
Groenten die niet geschikt zijn:
- Bieslook
- Prei
- Ui
- Knoflook
- Rabarber
- Kool
- Aardappel(schillen)
Geef ook geen fruit aan het konijn; de suikers hierin maken hem of haar dik en ze kunnen er diarree van krijgen.
Gebit
De juiste voeding is heel belangrijk voor het afslijten van het gebit. De tanden en kiezen van konijnen groeien het hele leven door. Dit gebeurt met een snelheid van ongeveer 2 mm per week, dit is dus bijna 1 cm per maand! Bij een verkeerde stand en bij onvoldoende slijtage, kunnen er haken ontstaan. Deze haken kunnen in de tong en de wang prikken en zelfs wonden maken. Dit kan erg pijnlijk zijn, waardoor het konijn stopt met eten. Dit is erg gevaarlijk bij konijnen! Bel direct de kliniek wanneer uw konijn minder of helemaal niet eet, minder keutelt, kleinere keutels produceert of afvalt.
Overig
MADEN: met name in de warme periodes in het jaar, komt het helaas nog te vaak voor dat we konijntjes op de praktijk krijgen met maden. Overmatige vervuiling, diarree en wonden zorgen voor een ideale broedplaats voor vliegeneitjes. Hieruit komen maden voort, die uw konijn letterlijk opeten. Binnen enkele uren kunnen zij een konijn al fataal verwonden. Het is zeer belangrijk om met name in de zomer uw konijn (zeker als hij een buitenhok heeft) elke dag minstens eenmaal te controleren. Ter preventie van vliegen en maden hebben wij ook een spray (veilig voor uw konijn) waarmee u het hok en het konijn kunt behandelen.
Als u toch maden ziet, bel dan direct de praktijk. Dit is een spoedgeval!
Overige konijnenweetjes
- Een konijn kan 7-12 jaar worden.
- Een konijn is geen knaagdier, maar een haasachtige.
- De normale lichaamstemperatuur van een konijn is 38-39.6 graden.
- Fokleeftijd voor vrouwtjes is 5-9 maanden.
- De draagtijd bedraagt 29-33 dagen.