Spoed
Bereikbaarheid
Voor spoedgevallen zijn wij enkel voor onze eigen patiënten 7 dagen per week, 24 uur per dag, ook op feestdagen, bereikbaar op ons eigen telefoonnummer.
Bij spoed belt u ons normale nummer: 0251 – 654 345
Buiten openingstijden krijgt u een keuzebandje voor spoed kies 1.
Onze eigen dierenartsen nemen de diensten waar.
Wilt u ook gebruik maken van zo een fijne spoeddienstregeling maar nog niet bij ons ingeschreven? Kom dan eens kennismaken met uw huisdier tijdens onze openingstijden.
Wat is spoed?
U maakt zich zorgen over uw dier, maar hoeveel spoed is erbij om naar de kliniek te komen? Omdat dit soms lastig is om in te schatten, kunt u hieronder kijken in welke categorie de klachten van uw dieren passen: is het directe spoed en moet u meteen de kliniek bellen, of kunt u nog korte tijd wachten met een dierenartsbezoek?
Deze lijst is niet volledig. Neem bij twijfel contact met ons op; liever twee keer voor niets, dan een keer te laat.
Bel direct de kliniek bij:
- Aanrijding: Let op of uw dier buiten bewustzijn is (geweest), of het benauwd is en of het nog kan lopen en plassen. Ook als u aan de buitenkant niets kunt ontdekken, is het belangrijk uw dier te laten onderzoeken.
- Ernstige benauwdheid: Uw dier haalt adem met veel geluid en kan een blauwe tong krijgen. Hij of zij durft vaak niet te gaan liggen en strekt het kopje om naar adem te snakken.
- Bloedverlies: Probeer bij een bloeding die niet stopt met uw vingers of verband de bloeding dicht te drukken.
- Brandwonden/brand: Uw dier heeft uitgebreide brandwonden, 25-30% van het lichaamsoppervlak. Ook als uw dier uit een brandend huis komt, en geen brandwonden heeft, moet u snel komen vanwege verbrandingen in de keel en longen.
- Voortdurend braken of diarree: Let op heftig braken of diarree, zeker als de toestand van uw dier verslechtert. Als uw dier jong is, of de diarree is bloederig, is dit extra alarmerend.
- Snel dik wordende buik: Uw dier probeert over te geven, maar er komt niets of weinig. Tegelijkertijd wordt de buik snel dikker achter de ribben. Vooral alarmerend bij grote hondenrassen.
- Geboorteproblemen: Bijvoorbeeld als de moeder al 30 minuten perst, terwijl er geen jong komt. Of ze perst af en toe terwijl er al 1-2 uur geen jong meer geboren is. Let op uitputtingsverschijnselen.
- Maden: Uw dier heeft plotseling maden in de vieze vacht, of in een wond, komt vooral voor bij konijnen met bijvoorbeeld diarree.
- Niet kunnen plassen: Uw dier probeert te plassen terwijl er niets, of vrijwel geen urine komt. Met name bij mannetjesdieren. Wees alert op katers die steeds naar de bak gaan, persen en aan de penis likken.
- Onderkoeling: Kan vooral optreden als uw dier al ernstig ziek is, of in het water is gevallen of lang in de regen heeft gezeten.
- Oververhitting: Bijvoorbeeld na verblijf in een warme auto, of een wandeling op een warme dag. Breng uw dier zo snel mogelijk op een koele plaats en koel het af met water.
- Konijn met scheve kop: Uw konijn heeft plotseling het kopje scheef, en rolt vaak om bij het lopen, of ligt alleen nog maar op de zij.
- Voortdurende toevallen: Uw dier is niet aanspreekbaar, heeft open ogen, trillende of stijve spieren, kan schuimbekken en urine en/of ontlasting laten lopen. Bel als de aanval langer duurt dan 5 minuten, of de aanvallen elkaar snel opvolgen.
- Vagina-uitvloeiing: Als uw teef niet gesteriliseerd is, veel drinkt en plast en sloom is, kan dit verschijnsel zeker bij een oudere teef op baarmoederontsteking duiden.
- Vergiftiging: Uw dier kan allerlei verschijnselen vertonen. Probeer in te schatten hoeveel uw dier heeft binnengekregen, neem de verpakking mee, of schrijf de naam en samenstelling van het gif op.
- Acute verlamming: Plotseling kan uw dier een of meerdere lichaamsdelen niet meer bewegen.
- Ingeslikt voorwerp: Vele verschijnselen. Ook laten komen bij een vermoeden dat een dier iets heeft ingeslikt.
- Wonden: Wonden moeten binnen 6-8 uur behandeld worden. Maar onderschat de ernst van een bijtwond, waarbij u maar een klein gaatje ziet, niet! De aanwezigheid van maden is ook zeer alarmerend.
- Overige ernstige verschijnselen: Denk aan botbreuken, beschadiging of uitpuilen van een oog en plotselinge sloomheid.
Binnen 6 uur komen:
- Huidwonden die gehecht moeten worden: Binnen 6 uur laten hechten anders is hechten niet meer mogelijk i.v.m. infectiegevaar (bacteriën hebben ongeveer 6 uur nodig om te gaan groeien).
- Moeilijk ademhalen: Moeite met ademhalen, met of zonder hoesten. Dier is niet in paniek en eet en drinkt nog wel.
Binnen 6 – 24 uur komen:
- Niet kunnen ontlasten: Persen op de ontlasting, zonder of met gering resultaat.
- Braken en / of diarree: Meerdere keren braken en / of diarree, maar uw dier wordt niet snel zieker.
- Heftige jeuk: Voortdurend heftig krabben, likken en bijten. Het dier verwondt zichzelf.
- Toevallen: Verminderd aanspreekbaar. Valt om, of heeft de neiging daartoe. Open ogen met wijde pupillen. Stijve of trillende spieren. Eventueel speekselen en urineverlies. Aanval duurt 30 – 90 seconden.
- Konijn/cavia eet niet: Wanneer een konijn of cavia niet eet, is dit een spoedgeval, ook al is hij of zij nog niet sloom of ziek.
Spoedtarieven
Wanneer voor een acuut spoedgeval het spreekuur/afspraken onderbroken moet worden, betaalt u een speciaal spoedtarief. Ook moet u rekening houden met speciale tarieven voor consulten buiten openingstijden. Het tarief voor de nacht is hoger dan dat van de avonden en het weekend overdag.
Wij rekenen tevens een extra toeslag aan bij niet eigen patiënten.